top of page
IMG_7596 2_edited.jpg

MÅNI Words

Porträtt av kvinnor som inspirerar oss, som inte tvekar att dela sina intryck, erfarenheter, insikter och som alla älskar vattnets element.

Sök

I kalla februari öppnade Daniela dörren till en underbar gammal konstskola mitt i Stockholm och bjöd in till samtal om livets skörhet och vikten av att ge sig själv mentala kreativa kickar.


Namn: Daniela

Ålder: 42

Yrke: Verksamhetsutvecklare på en konstskola

Plats: Stockholm


Vem är du sammanfattat med tre ord?

Företagsam rolig och tankspridd


Vad tycker du mest om hos dig själv?

Min röst, det är märkligt för nästan ingen gillar sin egna röst. Jag gör det, det är nästan pinsamt att säga men det är ett ärligt svar. Jag gillar även att jag kan få andra att skratta.


Beskriv ditt favoritbad

Ulvsjön, en liten sjö i Nackareservatet i Stockholm. Det är oftast folktomt och stilla där eftersom platsen är lite snårig och svår att ta sig till. Älskar stillheten, lugnet och att känna det ljumna vattnet under sommarmånaderna.


Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Förutom mina barn och vänner så lyssnar jag mycket på musik och på poddar, jag älskar ljud och kan nästan inte vara i ett rum utan att någonting pågår i bakgrunden. Jag skulpterar extremt mycket nu och lär mig om olika sätt att arbeta med lera och glasyr.


Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Idag är jag skild och lever varannan vecka liv. Jag har mycket mer tid vilket till en början kändes konstigt och läskigt. Nu har jag blivit vän med mig själv och lärt mig mer kring vem jag är, ett pågående arbete som aldrig verkar ta slut. Jag skrattar mer idag än för 5 år sen.


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Lägg inte allt fokus på den fysiska kroppen utan ge även det mentala uppmärksamhet. Att ge sig själv positiva själsliga och andliga kickar är viktigt. Jag får den energin när jag skapar i lera.Vad är lycka för dig?

Mina barn - hur smarta och roliga dom är.

Lycka är även min familj och mina vänner, att umgås med dom.

Jag kan känna stor lycka i att bli drabbad av konst det är en som endorfinkick!


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Att livet är väldigt kort, en väldigt nära och viktig människa i mitt liv drabbades av bröstcancer nyligen och genomgår nu behandling. Det har drabbat mig väldigt hårt, oron och känslan av maktlöshet. Det påminde mig om att livet är skört och att det är viktigt att försöka leva sitt bästa liv nu och inte vänta. Det kan handla om att inte döma sig själv för hårt, att inte vara kvar i destruktiva relationer men även om att ge sig själv ett fång hortensior för att dom är vackra en fredag.Vilken är din viktigaste resa?

Livsresan, att lära mig att trivas med mig själv. Att acceptera mina egna behov och att det är okej att vara själv.Vilken semestertyp är du?

Jag älskar Italien och drömmer framförallt om Elena Ferrantes Neapel men även att få åka runt och upptäcka flera italienska städer. Att få njuta av vackra platser, äta italiensk mat och dricka gott vin.Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

"När du reser dig" Med David Ritschard


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

"Unge Mungo" av Douglas Stuart

Fantastiskt författarskap!


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Jag älskar den fina svarta baddräkten Wavy Natt. Jag känner mig så fin i den och inte så utelämnad som det ibland kan kännas i badkläder. Dessutom är kvalitén helt fantastisk!

I helgen blev det äntligen vinterbad för mig och min kära vän Isabel! Har verkligen tänkt på det länge, att jag borde testa fast jag inte har tillgång till en bastu hemma.

Kvinnorna som redan kallbadar nere vid bryggan där jag bor badar ju oavsett om de kan hoppa in i en varm bastu innan och efter.

Istället för att vänta och boka bastutid vid närliggande utomhusbad bestämde vi oss därför för att få det gjort - bada!Hälsofördelarna ska visst vara oändliga och några av dem kom faktiskt direkt. Det faktum att vi vågade oss i och att det dessutom kändes bättre än väntat fick endorfinerna i kroppen att rusa.

Ett tips är att inte tänka så mycket innan utan att lugnt bara göra det när man väl är på plats. Väl i vattnet är det viktigt att ta djupa andetag och lita på att kroppen hanterar kylan för det gör den.

Proffsen stannar i vattnet 2-3 minuter och även om mitt första bad bara varade några sekunder så känns det inte främmande att testa att vara i mycket längre nästa gång.Vi hade båda bytt om till badkläder och varma löst sittande kläder innan (som är lätta att ta av och på) och packat en vattentät kasse. Här kommer några tips på saker att ha med sig:

Badrock

Badlakan

Något att stå på, en liten handduk, en filt eller ett sittunderlag

Varma sockor

Vantar

Mössa

Termos med varm dryckEftersom vi badade med vantar och raggsockor är det bra att ha med extra att ta på sig direkt efter badet.

Känslan att komma upp ur fyra gradigt vatten och inte frysa är otrolig men viktigt att snabbt byta om och få i sig värmande te.Några hälsofördelar:

  • Halten av stresshormoner minskar

  • Immunförsvaret stärks

  • Sömnen blir bättre (när endorfinpåslaget och all pepp lagt sig blev jag så trött och sov riktigt gott när jag gick och la mig)

  • Förmågan att hantera stress och oro förbättrasJag fick många positiva kommentarer på instagram från vänner som vill prova eller som gärna ses och badar. Fick idén om att starta en vinterbadarklubb och kanske blir det så. Sånt fint sätt att umgås på! Återkommer om hur det blir. Oavsett har Isabel och jag bestämt att ses och bada snart igen!Vill också nämna min modiga Måni-vän Susanne som jag hade i åtanke inför helgens dopp. Hon vinterbadade för snart två år sedan men då stod jag bara bakom kameran och gömde mig. Förhoppningsvis blir det snart fler dopp även tillsammans med henne! <3 Bilderna hittar ni här: https://www.instagram.com/p/CLAJnvEpFfi/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D
Har ni några tips eller frågor så skriv, vill höra om ni kallbadar eller är sugna på att testa?


Mod lycka och skärgårdsvattnets helande kraft


Erika och hennes snart ettåriga son kom över på lunch en vårdag i April. Några timmar som bland annat innehöll inspirerande samtal om att våga lyssna inåt och gå sin egen väg.


Namn: Erika

Ålder: 42

Yrke: Kurator på familjecentral

Plats: Stockholm


Vem är du?

Jag är en nyfiken, engagerad och ambitiös socionom och en närvarande trebarnsmamma till barn i helt olika åldrar. Jag är dynamisk och har nära till mina känslor (är lättrörd). Jag är kreativ och älskar all typ av kultur med förkärlek till poesi. Jag äter vegetariskt och omger mig av mycket blommor och stenar. Jag har många fantastiska vänner och en stor familj.

Vad tycker du mest om hos dig själv?

Att jag är idérik, empatisk och omtänksam


Beskriv ditt favoritbad

Från min barndoms brygga i en vik ute på Värmdö i Stockholms skärgård. Helst sensommar, tidig kväll med lugnt vatten och solsken. Från stegen kastar jag mig bak på rygg så det plaskar rejält och sedan ligger jag där och flyter och tittar upp på molnen som rör sig med bara undervattensljudet i öronen. Det är harmoni.

Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Just nu är jag föräldraledig så det är promenader, sångstunder, lek och mycket matlagning, men annars fyller jag dagarna främst med föräldrasamtal, föräldragrupper och hembesöksprogram ihop med mina kollegor på Barnhälsovården. Jag har avslutat mitt eget företag SkapaKraft som erbjöd kreativt skapande verksamhet i ord och bild, men har kvar instagramkontot för att få utlopp för min kreativitet på något sätt.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Ett helt annat liv. Då levde jag ett klassiskt kärnfamiljsliv med man, två barn och hund. Jobbade på familjerätten och drev ett eget företag. Jag var även väldigt engagerad i klimatfrågor.

Jag skilde mig också för 5 år sedan och träffade kvinnan i mitt liv samma år. Hon är nu min fru och vi har ett gemensamt barn. Mina äldre barn bor med oss varannan vecka.

Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

God hälsa är för mig när kroppen och sinnet är i balans. Hälsan påverkas av sjukdomar eller yttre/inre omständigheter som skapar stress. För att må så bra som möjligt försöker jag röra på mig och fånga dagsljus varje dag, två dagar i veckan går jag på yoga för att verkligen stanna upp och fokusera på andningen. Det fungerar väldigt meditativt för mig och ger mig ny kraft. Jag brukar alltid försöka varva ner med en kopp te på kvällen, rött, grönt, krydd eller ört.


Vad är lycka för dig?

Att känna kärlek! Lyckan är ofta kopplad till relationer och små stunder av att känna kärlek, upprymdhet, samhörighet, glädje eller tacksamhet. Lycka kan vara en varm kram, att höra barnen skratta, se dem göra något ihop och vara sams. Lycka kan även vara att se utveckling, någon som kämpar och når sitt mål. Kan vara Ruben som stolt lyckas spatsera själv med gåvagnen men också en förälder som äntligen får ett förstahandskontrakt till sin familj alltså rent jobbrelaterat.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Tro på dig själv, våga ta det där steget, vad det än gäller. Ibland behöver en vara modig för att bli lycklig.

Jag skulle även vilja dela med mig av något som jag lärt mig den hårda vägen genom åren och det är att släppa på stoltheten och vara ödmjuk inför att allas upplevelser är olika. Var därför inte så tvärsäker på att du har rätt och anta inte så mycket. Kommunicera istället, fråga och bekräfta varandra. Jag gillar skarpt talesättet "to assume makes an ass of you and me".


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Mitt uppbrott och min nystart för 5 år sedan är en enorm livsresa jag genomgick. Att gå från tryggt kärnfamiljsliv, till ensam i syrrans 1:a och att sedan bli en del av HBTQI communityt, gifts mig med en kvinna och skapa en regnbågsfamilj. En resa till Rom med mina två äldre barn var viktig för att de skulle känna att jag prioriterade tid med dem och fortfarande fanns där för dem fastän jag lämnat deras pappa. Väldigt värdefullt!

Vilken semestertyp är du?

Jag är nog mest en havstyp. Jag älskar vågskvalp även om städer med rikt kulturliv också lockar och dagsvandringar på senare år fått mig att uppskatta vårt lands magiska natur, berg och skog. Jag är ingen äventyrare.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Jag älskar musik och variationen mellan olika genres. Spontant tänker jag "The one I love" med Ellen Krauss eftersom vi hade den på vårt bröllop och jag inte vill vara utan den.


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Oavsett boksmak, barn eller inte så tycker jag att alla ska sätta sig ned med "Historien om Bodri" av Hédi Fried som överlevde Förintelsen. Boken har starka, fina bilder av Stina Wirsén. I inledningen skriver Hédi att vi har alla ett val, vi kan välja det goda. Särskilt i dessa dagar är det en mycket viktig bok för stora och små.


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Solskyddsplagget Shade!! Väldigt bra för mig som lätt bränner axlarna.. Speciellt om jag SUP:ar

1
2
bottom of page