top of page
IMG_7596 2_edited.jpg

MÅNI Words

Porträtt av kvinnor som inspirerar oss, som inte tvekar att dela sina intryck, erfarenheter, insikter och som alla älskar vattnets element.

Sök

Andrea skickade en hälsning från ett vårskirt New York med inspirerande tankar om att vara tillräcklig och vikten av att landa i sig själv.


Namn: Andrea Pohl

Ålder: 49

Yrke: Organisationspsykolog

Plats: Stockholm

Hur beskriver du dig själv?

Det är en delikat fråga, jag skulle säga att jag är modig, rätt avväpnande. Jag dömer människor väldigt lite vilket nog är varför jag får förtroende hos så många. I grunden är jag intresserad, nyfiken och utforskande.


Vad tycker du mest om hos dig själv?

Jag tycker om min förmåga att stå upp för mig själv i det stora. Men jag har svårt för det i det lilla. Med det menat, i stora livsbeslut, då har jag lätt för att stå upp för mig själv. Men i små livssituationer i vardagen då kan jag bli väldigt undvikande och anpassa mig. Det kan vara när det är risk för konflikt eller om jag blir överdrivet förstående för en annan individs situation eller person, jag anpassar mig lätt i de situationerna. Jag är rädd för att göra andra besvikna eller inte leva upp till förväntningar. I det längre loppet är jag däremot inte alls undvikande.Beskriv ditt favoritbad

Mitt absoluta favoritbad är under sommarhalvåret i Sverige. Det måste nog vara i havet om jag skall välja en favorit. Jag älskar att bada i havet, det finns inget som får mig att känna mig så pånyttfödd som det. Gärna morgonbad.


Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag fyller mina dagar med mitt jobb. Med behandlingar av stress, ledarskapsutveckling av chefer som har diverse utmaningar eller behöver komma vidare på vissa områden. Jag fyller även mitt liv med barn och vardagsliv. Jag behöver även träning för att gå runt och då huvudsakligen med att springa.


Jag kan sakna att göra mer lustfyllda saker för sig själv, finns för lite tid till det. Jag skulle vilja hinna planera in resor, korta grejer ofta. Saker som jag vet att jag gillar men som kommer i andra hand.

Jag önskar att jag socialt orkade och hann mer. Sen så är det svårt i vardagen att veta och förutspå hur dagarna kommer se ut och då vill jag även säkerställa att jag kommer hinna landa själv. Jag har ett stort behov av att vara själv och landa och komma i balans eller upprätthålla balans.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

För 5 år sedan levde jag i en stor villa i Saltsjö Duvnäs med man och 4 barn varav en var en 6 månaders bebis. Jag levde samboliv med alla fyra barn boendes hemma. Idag bor jag i en lägenhet i Hammarby Sjöstad med två barn hemma, Hilding 14 och Harry 5,5. Mina två äldsta döttrar har flyttat hemifrån.

Jobbmässigt ser det ganska likadant ut. En stor skillnad idag är att jag har bättre färdigheter i stresshantering, och ett betydligt mer balanserat liv. Det blir inte lika lätt för mycket idag såsom det kunde bli då. Jag upplever mycket mindre maktlöshet i att hantera belastning och vad som stressar mig, jag har ökad kontroll. Det är definitivt övning som har gjort mig bättre rustad, man kommer inte så långt med bara insikter. Jag har kommit till den hör platsen med hjälp av färdighetsträning och övning i olika verktyg som ger förändring.


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Sömn är nummer 1. Även att hålla nere på belastning, att acceptera att det blir stressigt till och från och ta tid till återhämtning. Då är ju alltid frågan vad som är återhämtande. Ett säkert kort är egen tid och att hinna reflektera. Det är grundläggande för mig. Fysisk aktivitet är också viktigt för mig, att springa. Mycket i kroppen och psyket regleras av sig självt när man tränar som man annars måste anstränga sig mer för att få balans i.

Jag har tidigare lagt mer tid på meditation. Jag använder mig fortfarande av meditation men jag använder det snabbt för att bli mindre stressad. Jag mediterar inte lika mycket proaktivt längre. Annars tycker jag att det kan ge samma effekt att få reflektionstid. Jag kan sitta och inte ha några stimuli i en halvtimme och inte aktivt söka upp något. Jag tycker att det har samma effekt på mig.

Men den meditativa andningen och avslappning i kroppen gör jag i och för sig löpande under hela dagen men kanske bara i 5 minuter. Möjligt att jag skulle kunna schemalägga längre meditationer men det är ofta tidsbrist som gör att det inte prioriteras.Vad är lycka för dig?

Det kan låta deppigt men att uppleva tillräcklighet, att hinna med sig själv och verkligen kan njuta av mina barn. Att känna genuin lust av att mina barn finns där, det är ren lycka. För att kunna göra det måste man vara hyffsat balanserad själv, inte vara tokstressad eller ha sömnbrist. Att inte jaga genom livet.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Att ha tillit till att livet förhoppningsvis är hyffsat långt och man behöver inte göra allt på en gång. Inget blir lustfyllt av att göra allt på en gång, jaga karriär, skaffa barn, renovera, flytta osv. Ha tillit till att det finns ett liv efter 40 och 50 också. Jag önskar även att fler kvinnor skulle känna mindre skuld över en känsla av otillräcklighet. Att kunna vila i sin tillräcklighet, att inte vara krävande mot sig själv och så självkritisk.


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Jag måste säga Resan i att få barn, en graviditet, att föda, att amma, det är inte en tillfällighet att jag har fyra barn och jag har mått bra som gravid, det härmed att ta hand om ett litet barn, snacka om tillräcklighet. och man är tillräcklig bara genom att sitta och amma. Att man kan vila i det. De perioderna har varit en vila i mig själv, jag har inte jagat så mycket i de perioderna i livet och inte heller satt mig själv i centrum, att sätta sig åt sidan och inte ta sig själv på så stort allvar och få en viktigare uppgift. Det har varit väldigt lärorikt och utvecklande.


Vilken semester typ är du? stad, hav, natur, äventyr? Skidåkning i alp eller fjällmiljö måste jag säga som nummer 1. Men jag älskar också Gotland eller natur annan än den man lever i och att ha jätte nära till att bada är nog meningen med livet. Jag Skulle gärna bo vid havet.


Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Lars Winnerbäck, Mareld.


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa? Self Compassion av Kristin Neff. Egentligen säger jag det utifrån vad man vill ge till andra människor. Behovet är så stort idag av att känna lite självmedkänsla. I att vi inte hinner och orkar allt som vi vill och kan. Att vi behöver känna lite mer snällhet mot oss själva i allt det.


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om? Bikini high tide och Dunes smockad topp, användbart och fin design, i grönt, med cola flip flop
I kalla februari öppnade Daniela dörren till en underbar gammal konstskola mitt i Stockholm och bjöd in till samtal om livets skörhet och vikten av att ge sig själv mentala kreativa kickar.


Namn: Daniela

Ålder: 42

Yrke: Verksamhetsutvecklare på en konstskola

Plats: Stockholm


Vem är du sammanfattat med tre ord?

Företagsam rolig och tankspridd


Vad tycker du mest om hos dig själv?

Min röst, det är märkligt för nästan ingen gillar sin egna röst. Jag gör det, det är nästan pinsamt att säga men det är ett ärligt svar. Jag gillar även att jag kan få andra att skratta.


Beskriv ditt favoritbad

Ulvsjön, en liten sjö i Nackareservatet i Stockholm. Det är oftast folktomt och stilla där eftersom platsen är lite snårig och svår att ta sig till. Älskar stillheten, lugnet och att känna det ljumna vattnet under sommarmånaderna.


Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Förutom mina barn och vänner så lyssnar jag mycket på musik och på poddar, jag älskar ljud och kan nästan inte vara i ett rum utan att någonting pågår i bakgrunden. Jag skulpterar extremt mycket nu och lär mig om olika sätt att arbeta med lera och glasyr.


Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Idag är jag skild och lever varannan vecka liv. Jag har mycket mer tid vilket till en början kändes konstigt och läskigt. Nu har jag blivit vän med mig själv och lärt mig mer kring vem jag är, ett pågående arbete som aldrig verkar ta slut. Jag skrattar mer idag än för 5 år sen.


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Lägg inte allt fokus på den fysiska kroppen utan ge även det mentala uppmärksamhet. Att ge sig själv positiva själsliga och andliga kickar är viktigt. Jag får den energin när jag skapar i lera.Vad är lycka för dig?

Mina barn - hur smarta och roliga dom är.

Lycka är även min familj och mina vänner, att umgås med dom.

Jag kan känna stor lycka i att bli drabbad av konst det är en som endorfinkick!


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Att livet är väldigt kort, en väldigt nära och viktig människa i mitt liv drabbades av bröstcancer nyligen och genomgår nu behandling. Det har drabbat mig väldigt hårt, oron och känslan av maktlöshet. Det påminde mig om att livet är skört och att det är viktigt att försöka leva sitt bästa liv nu och inte vänta. Det kan handla om att inte döma sig själv för hårt, att inte vara kvar i destruktiva relationer men även om att ge sig själv ett fång hortensior för att dom är vackra en fredag.Vilken är din viktigaste resa?

Livsresan, att lära mig att trivas med mig själv. Att acceptera mina egna behov och att det är okej att vara själv.Vilken semestertyp är du?

Jag älskar Italien och drömmer framförallt om Elena Ferrantes Neapel men även att få åka runt och upptäcka flera italienska städer. Att få njuta av vackra platser, äta italiensk mat och dricka gott vin.Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

"När du reser dig" Med David Ritschard


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

"Unge Mungo" av Douglas Stuart

Fantastiskt författarskap!


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Jag älskar den fina svarta baddräkten Wavy Natt. Jag känner mig så fin i den och inte så utelämnad som det ibland kan kännas i badkläder. Dessutom är kvalitén helt fantastisk!

I helgen blev det äntligen vinterbad för mig och min kära vän Isabel! Har verkligen tänkt på det länge, att jag borde testa fast jag inte har tillgång till en bastu hemma.

Kvinnorna som redan kallbadar nere vid bryggan där jag bor badar ju oavsett om de kan hoppa in i en varm bastu innan och efter.

Istället för att vänta och boka bastutid vid närliggande utomhusbad bestämde vi oss därför för att få det gjort - bada!Hälsofördelarna ska visst vara oändliga och några av dem kom faktiskt direkt. Det faktum att vi vågade oss i och att det dessutom kändes bättre än väntat fick endorfinerna i kroppen att rusa.

Ett tips är att inte tänka så mycket innan utan att lugnt bara göra det när man väl är på plats. Väl i vattnet är det viktigt att ta djupa andetag och lita på att kroppen hanterar kylan för det gör den.

Proffsen stannar i vattnet 2-3 minuter och även om mitt första bad bara varade några sekunder så känns det inte främmande att testa att vara i mycket längre nästa gång.Vi hade båda bytt om till badkläder och varma löst sittande kläder innan (som är lätta att ta av och på) och packat en vattentät kasse. Här kommer några tips på saker att ha med sig:

Badrock

Badlakan

Något att stå på, en liten handduk, en filt eller ett sittunderlag

Varma sockor

Vantar

Mössa

Termos med varm dryckEftersom vi badade med vantar och raggsockor är det bra att ha med extra att ta på sig direkt efter badet.

Känslan att komma upp ur fyra gradigt vatten och inte frysa är otrolig men viktigt att snabbt byta om och få i sig värmande te.Några hälsofördelar:

  • Halten av stresshormoner minskar

  • Immunförsvaret stärks

  • Sömnen blir bättre (när endorfinpåslaget och all pepp lagt sig blev jag så trött och sov riktigt gott när jag gick och la mig)

  • Förmågan att hantera stress och oro förbättrasJag fick många positiva kommentarer på instagram från vänner som vill prova eller som gärna ses och badar. Fick idén om att starta en vinterbadarklubb och kanske blir det så. Sånt fint sätt att umgås på! Återkommer om hur det blir. Oavsett har Isabel och jag bestämt att ses och bada snart igen!