top of page
Sök
  • Skribentens bildMÅNI SWIM

MÅNI Words I Andrea


Andrea skickade en hÀlsning frÄn ett vÄrskirt New York med inspirerande tankar om att vara tillrÀcklig och vikten av att landa i sig sjÀlv.


Namn: Andrea Pohl

Ålder: 49

Yrke: Organisationspsykolog

Plats: Stockholm

Hur beskriver du dig sjÀlv?

Det Àr en delikat frÄga, jag skulle sÀga att jag Àr modig, rÀtt avvÀpnande. Jag dömer mÀnniskor vÀldigt lite vilket nog Àr varför jag fÄr förtroende hos sÄ mÄnga. I grunden Àr jag intresserad, nyfiken och utforskande.


Vad tycker du mest om hos dig sjÀlv?

Jag tycker om min förmÄga att stÄ upp för mig sjÀlv i det stora. Men jag har svÄrt för det i det lilla. Med det menat, i stora livsbeslut, dÄ har jag lÀtt för att stÄ upp för mig sjÀlv. Men i smÄ livssituationer i vardagen dÄ kan jag bli vÀldigt undvikande och anpassa mig. Det kan vara nÀr det Àr risk för konflikt eller om jag blir överdrivet förstÄende för en annan individs situation eller person, jag anpassar mig lÀtt i de situationerna. Jag Àr rÀdd för att göra andra besvikna eller inte leva upp till förvÀntningar. I det lÀngre loppet Àr jag dÀremot inte alls undvikande.



Beskriv ditt favoritbad

Mitt absoluta favoritbad Àr under sommarhalvÄret i Sverige. Det mÄste nog vara i havet om jag skall vÀlja en favorit. Jag Àlskar att bada i havet, det finns inget som fÄr mig att kÀnna mig sÄ pÄnyttfödd som det. GÀrna morgonbad.


Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag fyller mina dagar med mitt jobb. Med behandlingar av stress, ledarskapsutveckling av chefer som har diverse utmaningar eller behöver komma vidare pÄ vissa omrÄden. Jag fyller Àven mitt liv med barn och vardagsliv. Jag behöver Àven trÀning för att gÄ runt och dÄ huvudsakligen med att springa.


Jag kan sakna att göra mer lustfyllda saker för sig sjÀlv, finns för lite tid till det. Jag skulle vilja hinna planera in resor, korta grejer ofta. Saker som jag vet att jag gillar men som kommer i andra hand.

Jag önskar att jag socialt orkade och hann mer. Sen sÄ Àr det svÄrt i vardagen att veta och förutspÄ hur dagarna kommer se ut och dÄ vill jag Àven sÀkerstÀlla att jag kommer hinna landa sjÀlv. Jag har ett stort behov av att vara sjÀlv och landa och komma i balans eller upprÀtthÄlla balans.



Hur ser ditt liv ut idag jÀmfört med fem Är sedan?

För 5 Är sedan levde jag i en stor villa i Saltsjö DuvnÀs med man och 4 barn varav en var en 6 mÄnaders bebis. Jag levde samboliv med alla fyra barn boendes hemma. Idag bor jag i en lÀgenhet i Hammarby Sjöstad med tvÄ barn hemma, Hilding 14 och Harry 5,5. Mina tvÄ Àldsta döttrar har flyttat hemifrÄn.

JobbmÀssigt ser det ganska likadant ut. En stor skillnad idag Àr att jag har bÀttre fÀrdigheter i stresshantering, och ett betydligt mer balanserat liv. Det blir inte lika lÀtt för mycket idag sÄsom det kunde bli dÄ. Jag upplever mycket mindre maktlöshet i att hantera belastning och vad som stressar mig, jag har ökad kontroll. Det Àr definitivt övning som har gjort mig bÀttre rustad, man kommer inte sÄ lÄngt med bara insikter. Jag har kommit till den hör platsen med hjÀlp av fÀrdighetstrÀning och övning i olika verktyg som ger förÀndring.


Vad Àr hÀlsa för dig och vad Àr ditt frÀmsta rÄd för att mÄ bra?

Sömn Ă€r nummer 1. Även att hĂ„lla nere pĂ„ belastning, att acceptera att det blir stressigt till och frĂ„n och ta tid till Ă„terhĂ€mtning. DĂ„ Ă€r ju alltid frĂ„gan vad som Ă€r Ă„terhĂ€mtande. Ett sĂ€kert kort Ă€r egen tid och att hinna reflektera. Det Ă€r grundlĂ€ggande för mig. Fysisk aktivitet Ă€r ocksĂ„ viktigt för mig, att springa. Mycket i kroppen och psyket regleras av sig sjĂ€lvt nĂ€r man trĂ€nar som man annars mĂ„ste anstrĂ€nga sig mer för att fĂ„ balans i.

Jag har tidigare lagt mer tid pÄ meditation. Jag anvÀnder mig fortfarande av meditation men jag anvÀnder det snabbt för att bli mindre stressad. Jag mediterar inte lika mycket proaktivt lÀngre. Annars tycker jag att det kan ge samma effekt att fÄ reflektionstid. Jag kan sitta och inte ha nÄgra stimuli i en halvtimme och inte aktivt söka upp nÄgot. Jag tycker att det har samma effekt pÄ mig.

Men den meditativa andningen och avslappning i kroppen gör jag i och för sig löpande under hela dagen men kanske bara i 5 minuter. Möjligt att jag skulle kunna schemalÀgga lÀngre meditationer men det Àr ofta tidsbrist som gör att det inte prioriteras.



Vad Àr lycka för dig?

Det kan lÄta deppigt men att uppleva tillrÀcklighet, att hinna med sig sjÀlv och verkligen kan njuta av mina barn. Att kÀnna genuin lust av att mina barn finns dÀr, det Àr ren lycka. För att kunna göra det mÄste man vara hyffsat balanserad sjÀlv, inte vara tokstressad eller ha sömnbrist. Att inte jaga genom livet.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Att ha tillit till att livet förhoppningsvis Àr hyffsat lÄngt och man behöver inte göra allt pÄ en gÄng. Inget blir lustfyllt av att göra allt pÄ en gÄng, jaga karriÀr, skaffa barn, renovera, flytta osv. Ha tillit till att det finns ett liv efter 40 och 50 ocksÄ. Jag önskar Àven att fler kvinnor skulle kÀnna mindre skuld över en kÀnsla av otillrÀcklighet. Att kunna vila i sin tillrÀcklighet, att inte vara krÀvande mot sig sjÀlv och sÄ sjÀlvkritisk.


BerÀtta om en resa som gjort stort intryck pÄ dig?

Jag mÄste sÀga Resan i att fÄ barn, en graviditet, att föda, att amma, det Àr inte en tillfÀllighet att jag har fyra barn och jag har mÄtt bra som gravid, det hÀrmed att ta hand om ett litet barn, snacka om tillrÀcklighet. och man Àr tillrÀcklig bara genom att sitta och amma. Att man kan vila i det. De perioderna har varit en vila i mig sjÀlv, jag har inte jagat sÄ mycket i de perioderna i livet och inte heller satt mig sjÀlv i centrum, att sÀtta sig Ät sidan och inte ta sig sjÀlv pÄ sÄ stort allvar och fÄ en viktigare uppgift. Det har varit vÀldigt lÀrorikt och utvecklande.


Vilken semester typ Àr du? stad, hav, natur, Àventyr? SkidÄkning i alp eller fjÀllmiljö mÄste jag sÀga som nummer 1. Men jag Àlskar ocksÄ Gotland eller natur annan Àn den man lever i och att ha jÀtte nÀra till att bada Àr nog meningen med livet. Jag Skulle gÀrna bo vid havet.


Om du bara fick lyssna pÄ en lÄt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Lars WinnerbÀck, Mareld.


Ge oss ett boktips, vad fÄr vi inte missa att lÀsa? Self Compassion av Kristin Neff. Egentligen sÀger jag det utifrÄn vad man vill ge till andra mÀnniskor. Behovet Àr sÄ stort idag av att kÀnna lite sjÀlvmedkÀnsla. I att vi inte hinner och orkar allt som vi vill och kan. Att vi behöver kÀnna lite mer snÀllhet mot oss sjÀlva i allt det.


Vilket MÅNI plagg tycker du bĂ€st om? Bikini high tide och Dunes smockad topp, anvĂ€ndbart och fin design, i grönt, med cola flip flop



0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page