top of page
Sök
  • Skribentens bildMÅNI SWIM

MÅNI Words I Andrea


Andrea skickade en hälsning från ett vårskirt New York med inspirerande tankar om att vara tillräcklig och vikten av att landa i sig själv.


Namn: Andrea Pohl

Ålder: 49

Yrke: Organisationspsykolog

Plats: Stockholm

Hur beskriver du dig själv?

Det är en delikat fråga, jag skulle säga att jag är modig, rätt avväpnande. Jag dömer människor väldigt lite vilket nog är varför jag får förtroende hos så många. I grunden är jag intresserad, nyfiken och utforskande.


Vad tycker du mest om hos dig själv?

Jag tycker om min förmåga att stå upp för mig själv i det stora. Men jag har svårt för det i det lilla. Med det menat, i stora livsbeslut, då har jag lätt för att stå upp för mig själv. Men i små livssituationer i vardagen då kan jag bli väldigt undvikande och anpassa mig. Det kan vara när det är risk för konflikt eller om jag blir överdrivet förstående för en annan individs situation eller person, jag anpassar mig lätt i de situationerna. Jag är rädd för att göra andra besvikna eller inte leva upp till förväntningar. I det längre loppet är jag däremot inte alls undvikande.Beskriv ditt favoritbad

Mitt absoluta favoritbad är under sommarhalvåret i Sverige. Det måste nog vara i havet om jag skall välja en favorit. Jag älskar att bada i havet, det finns inget som får mig att känna mig så pånyttfödd som det. Gärna morgonbad.


Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag fyller mina dagar med mitt jobb. Med behandlingar av stress, ledarskapsutveckling av chefer som har diverse utmaningar eller behöver komma vidare på vissa områden. Jag fyller även mitt liv med barn och vardagsliv. Jag behöver även träning för att gå runt och då huvudsakligen med att springa.


Jag kan sakna att göra mer lustfyllda saker för sig själv, finns för lite tid till det. Jag skulle vilja hinna planera in resor, korta grejer ofta. Saker som jag vet att jag gillar men som kommer i andra hand.

Jag önskar att jag socialt orkade och hann mer. Sen så är det svårt i vardagen att veta och förutspå hur dagarna kommer se ut och då vill jag även säkerställa att jag kommer hinna landa själv. Jag har ett stort behov av att vara själv och landa och komma i balans eller upprätthålla balans.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

För 5 år sedan levde jag i en stor villa i Saltsjö Duvnäs med man och 4 barn varav en var en 6 månaders bebis. Jag levde samboliv med alla fyra barn boendes hemma. Idag bor jag i en lägenhet i Hammarby Sjöstad med två barn hemma, Hilding 14 och Harry 5,5. Mina två äldsta döttrar har flyttat hemifrån.

Jobbmässigt ser det ganska likadant ut. En stor skillnad idag är att jag har bättre färdigheter i stresshantering, och ett betydligt mer balanserat liv. Det blir inte lika lätt för mycket idag såsom det kunde bli då. Jag upplever mycket mindre maktlöshet i att hantera belastning och vad som stressar mig, jag har ökad kontroll. Det är definitivt övning som har gjort mig bättre rustad, man kommer inte så långt med bara insikter. Jag har kommit till den hör platsen med hjälp av färdighetsträning och övning i olika verktyg som ger förändring.


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Sömn är nummer 1. Även att hålla nere på belastning, att acceptera att det blir stressigt till och från och ta tid till återhämtning. Då är ju alltid frågan vad som är återhämtande. Ett säkert kort är egen tid och att hinna reflektera. Det är grundläggande för mig. Fysisk aktivitet är också viktigt för mig, att springa. Mycket i kroppen och psyket regleras av sig självt när man tränar som man annars måste anstränga sig mer för att få balans i.

Jag har tidigare lagt mer tid på meditation. Jag använder mig fortfarande av meditation men jag använder det snabbt för att bli mindre stressad. Jag mediterar inte lika mycket proaktivt längre. Annars tycker jag att det kan ge samma effekt att få reflektionstid. Jag kan sitta och inte ha några stimuli i en halvtimme och inte aktivt söka upp något. Jag tycker att det har samma effekt på mig.

Men den meditativa andningen och avslappning i kroppen gör jag i och för sig löpande under hela dagen men kanske bara i 5 minuter. Möjligt att jag skulle kunna schemalägga längre meditationer men det är ofta tidsbrist som gör att det inte prioriteras.Vad är lycka för dig?

Det kan låta deppigt men att uppleva tillräcklighet, att hinna med sig själv och verkligen kan njuta av mina barn. Att känna genuin lust av att mina barn finns där, det är ren lycka. För att kunna göra det måste man vara hyffsat balanserad själv, inte vara tokstressad eller ha sömnbrist. Att inte jaga genom livet.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Att ha tillit till att livet förhoppningsvis är hyffsat långt och man behöver inte göra allt på en gång. Inget blir lustfyllt av att göra allt på en gång, jaga karriär, skaffa barn, renovera, flytta osv. Ha tillit till att det finns ett liv efter 40 och 50 också. Jag önskar även att fler kvinnor skulle känna mindre skuld över en känsla av otillräcklighet. Att kunna vila i sin tillräcklighet, att inte vara krävande mot sig själv och så självkritisk.


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Jag måste säga Resan i att få barn, en graviditet, att föda, att amma, det är inte en tillfällighet att jag har fyra barn och jag har mått bra som gravid, det härmed att ta hand om ett litet barn, snacka om tillräcklighet. och man är tillräcklig bara genom att sitta och amma. Att man kan vila i det. De perioderna har varit en vila i mig själv, jag har inte jagat så mycket i de perioderna i livet och inte heller satt mig själv i centrum, att sätta sig åt sidan och inte ta sig själv på så stort allvar och få en viktigare uppgift. Det har varit väldigt lärorikt och utvecklande.


Vilken semester typ är du? stad, hav, natur, äventyr? Skidåkning i alp eller fjällmiljö måste jag säga som nummer 1. Men jag älskar också Gotland eller natur annan än den man lever i och att ha jätte nära till att bada är nog meningen med livet. Jag Skulle gärna bo vid havet.


Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Lars Winnerbäck, Mareld.


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa? Self Compassion av Kristin Neff. Egentligen säger jag det utifrån vad man vill ge till andra människor. Behovet är så stort idag av att känna lite självmedkänsla. I att vi inte hinner och orkar allt som vi vill och kan. Att vi behöver känna lite mer snällhet mot oss själva i allt det.


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om? Bikini high tide och Dunes smockad topp, användbart och fin design, i grönt, med cola flip flop0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page