top of page
Sök
  • Skribentens bildMÅNI SWIM

MÅNI Words - Henriette

Surf jämlikhet livet och hälsan

Vi fick chans att prata med Henriette, en kvinna som tidigt gjorde intryck på oss med sitt spontana sätt och sin hunger på livet. Hon lär oss att inget är omöjligt. Det kanske bara blir lite annorlunda jämfört med den ursprungliga planen.


Namn: Henriette B Holstad

Ålder: 36

Yrke: Konsult

Plats: Lissabon, Portugal

Instagram: @henniebh


Vem är du?

Normalt (när jag inte är 37 veckor gravid) full av energi och som oftast glad, äventyrlig, alltid lite sökande efter nästa grej/upplevelse/ hinder som måste överkommas. Sen kan man ju erkänna att jag kan vara rätt otålig och rastlös. Är i mitt bästa element när jag både får använda hjärnan till att lösa komplexa problem och kombinera det med att skapa nya fysiska eller digitala miljön eller upplevelser.


Om någon säger att något inte är möjligt eller mycket svårt, som att bestämma sig för att flytta till USA eller packa ihop och flytta till Portugal 7.5 månader gravid utan ett expat kontrakt, då är det som regel inget annat jag hellre vill göra.Vad tycker du mest om hos dig själv?

Att jag som regel får till det jag bestämt mig för eller satt som mål att jag vill göra. Det kanske inte alltid är enligt tidslinjen jag hoppades på eller exakt enligt den initiala planen, men 9 av 10 gånger så uppnår jag det stora huvudsakliga målet jag föresatt mig.


Beskriv ditt favoritbad

Mitt favorit bad sker sen morgon på vårt landställe i Norge under semestern, precis innan en sen och lång frukost. Däremot så sker min favorit vattenaktivitet på en av mina många surfbrädor, gärna tidig morgon antigen i San Francisco, Santa Cruz eller Oahu på Hawaii. Jag hoppas på att lägga till Fonte da Telha 10 min från vårt nya hus i Portugal på den favoritlistan så snart lill-tjejen joinar oss.Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag är lite av en allt eller inget människa. När jag väl gör något går jag rätt mycket upp i det. När jag inte jobbar blir det mycket surf, natur och camping. Bästa är när jag får kombinera en campingtur med surf tillsammans med min man och våra kompisar. Det har blivit mycket mer fokus på lokala äventyr under dom senaste 2 åren både på grund av pandemin och för att skona klimatet.


Det blir mycket resandet i mitt jobb i PwC’s Experience Consulting team, som så klart är jättekul både jobbmässigt och för att jag får möjlighet att uppleva storstäder som NYC, LA, Miami och Chicago. Resandet i jobbet gör dock att det känns viktigt för kropp, själ och klimatet att äventyra lokalt i norra Kalifornien när jag är hemma. Nu när vi har flyttat ’hem’ till Europa, hoppas jag att det blir mer tågresande med jobbet när jag är klar med föräldraledigheten. Jag är sjukt taggad på att utforska och äventyra i Portugal.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Så himla mycket har förändrats på fem år! För fem år sedan hade jag precis realiserat drömmen om att flytta tillbaka till San Fransisco, jobba där och bo någonstans jag kunde surfa i vardagen och inte bara på semester. Jag var en rätt usel surfare då.. men det var något med vattnet, vågorna och kontakten med naturen som hjälpte mig hitta tillbaka till mitt sanna jag! Precis innan jag flyttade träffade jag min man på Bali där jag var på surfsemester med mina tjejkompisar. Så ja, det var en mycket mer carefree-the-world-is-my-oyster typ av variant av mig själv för 5 år sedan, fast de sidorna finns absolut kvar. Idag är jag nog en mer hälsosam, mer stabil, miljövänlig variant av mig själv.


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Jag surfar, gör yoga (mest för att jag kan surfa mer) och tvingar mig själv och min man att på riktigt prata om känslor med jämna mellanrum. För mig är mental hälsa minst lika viktigt som fysisk hälsa och den måste underhållas på samma sätt som våra fysiska kroppar. Det är så mycket lättare att hantera svåra saker som naturligt händer i livet om den mentala hälsan också underhålls regelbundet. Surfen ger mig mycket både fysiskt och mentalt men det är inte alltid tillräckligt. Under tuffare perioder har jag också tagit hjälp av psykolog.

Vad är lycka för dig?

När jag känner mig kreativ, fri, kan vara spontan, har en aha-upplevelse och när jag får problemlösa.Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Fuck the patriarchy - det kanske är klyschigt eller anses oprofessionellt att vara så direkt men jag är så trött på de orealistiska krav som sätts på kvinnor både explicit och implicit. Det händer lika mycket i Sverige och Skandinavien som i andra länder även om det utspelar ut sig på väldigt olika sätt. Det är helt orimligt att vi ska jonglera allt, samtidigt som vi är glada, tillmötesgående, icke- hotande varelser men som måste ’tuffa till sig’ och ta plats i professionella sammanhang. Det är dags att kvinnor på lika villkor som män värdesätts för de kvaliteter, perspektiv och annorlunda sätta att tänka/lösa problem på som vi förtjänar. Så mitt budskap till alla kvinnor är, känn till dina personliga styrkor (skit samma om det skrämde vettet ur en man eller person vid någon tidpunkt eller gjorde en annan kvinna eller person brydd) använd dom och lita på din intuition - fuck the rest! Slutligen låt oss lyfta varandra och särskilt kvinnor eller icke-binära som inte får tilldelad samma plats som dig själv.Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Resor är lite av min livselixir så det är så svårt att välja en. Det får bli min mini-livsresa under USA åren. USA är ett otroligt spännande land på så himla många sätt. Framför allt för att det är så mycket mer diversifierat än till exempel skandinaviska länder. Det finns en mycket större tolerans (om man bortser från den politiska shitshowen som utspelat sig dom senaste 50+ åren i US) för olikheter. Det vill säga olikheter i kultur, sätt att leva på, vad man gillar, hur man klär sig, vad man har för utbildning etcetera.


Personliga preferenser står centralt i det amerikanska samhället. Det har varit mycket personligt befriande att inte behöva ticka dom typisk skandinaviska boxarna ett tag och varit helt fri från jantelagen. Samtidigt kan jag inte undlåta att poängtera att USA är ett djupt icke-fungerande samhälle om inte du är relativt välbärgad eller har en bra inkomst. Det har varit enormt befriande för mig personligen att bo i USA, men det har också varit en mycket stark påminnelse om de saker i det skandinaviska samhället som fungerar enastående (vården, politiska systemet, utbildning, konsumentlagar och lagstiftning i allmänhet och dom absolut flesta myndigheter).


Jag anser mig själv vara en tvättäkta Skandinav (jag är norska men med många år boende i Sverige och en stor kärlek till Stockholm) - jag brukar säga att jag är som mest norsk när jag inte bor i Norge. Det kommer nog alltid vara sant till stor del och jag känner mig lyckligt lottad som har privilegiet att kunna välja att bo utomlands men att ha växt upp med skandinaviska värderingar, utbildning, människosyn och perspektiv.

Tiden i USA har verkligen hjälpt mig att bättre sätta ord på vad för samhället jag vill vara en del av, hur vi tar hand om varandra som medmänniskor men också exponerat mig för ett helt annat mångfald än vad Skandinavien kan erbjuda.
Vilken semestertyp är du?

Hav + kultur, behöver inte vara storstadskultur men det kan heller inte vara resort och beach enbart. Det blir för tråkigt. Jag vill äta lokal mat, möta människor man annars inte möter och sen surfa lite på det. Mitt Senaste favorit resmål som tickar alla dessa är Oaxaca City + Puerto Escondido, Mexico.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Florence and the Machine - You’ve got the Love


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Rodham, Curtis Sittenfeld (den ultimata korsningen av verklighet och fiction som rör temat närmast mitt hjärta: feminism)


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Shade Rashguard/solskyddströja i grön! Det finns inte många smickrande rashguards för kvinnor på marknaden- men Shade tickar alla boxar för mig. Den sitter på plats under hela surfen, har jättesnygga axlar (mina överarmar är rätt biffiga och jag älskar hur designen visar musklerna men på ett feminint sätt) och sist men inte minst så fastnar inte vaxet i tyget.


0 kommentarer
bottom of page