top of page
Sök
  • hedvigwiklund

MÅNI Words I Vinterbad

I helgen blev det äntligen vinterbad för mig och min kära vän Isabel! Har verkligen tänkt på det länge, att jag borde testa fast jag inte har tillgång till en bastu hemma.

Kvinnorna som redan kallbadar nere vid bryggan där jag bor badar ju oavsett om de kan hoppa in i en varm bastu innan och efter.

Istället för att vänta och boka bastutid vid närliggande utomhusbad bestämde vi oss därför för att få det gjort - bada!Hälsofördelarna ska visst vara oändliga och några av dem kom faktiskt direkt. Det faktum att vi vågade oss i och att det dessutom kändes bättre än väntat fick endorfinerna i kroppen att rusa.

Ett tips är att inte tänka så mycket innan utan att lugnt bara göra det när man väl är på plats. Väl i vattnet är det viktigt att ta djupa andetag och lita på att kroppen hanterar kylan för det gör den.

Proffsen stannar i vattnet 2-3 minuter och även om mitt första bad bara varade några sekunder så känns det inte främmande att testa att vara i mycket längre nästa gång.Vi hade båda bytt om till badkläder och varma löst sittande kläder innan (som är lätta att ta av och på) och packat en vattentät kasse. Här kommer några tips på saker att ha med sig:

Badrock

Badlakan

Något att stå på, en liten handduk, en filt eller ett sittunderlag

Varma sockor

Vantar

Mössa

Termos med varm dryckEftersom vi badade med vantar och raggsockor är det bra att ha med extra att ta på sig direkt efter badet.

Känslan att komma upp ur fyra gradigt vatten och inte frysa är otrolig men viktigt att snabbt byta om och få i sig värmande te.Några hälsofördelar:

  • Halten av stresshormoner minskar

  • Immunförsvaret stärks

  • Sömnen blir bättre (när endorfinpåslaget och all pepp lagt sig blev jag så trött och sov riktigt gott när jag gick och la mig)

  • Förmågan att hantera stress och oro förbättrasJag fick många positiva kommentarer på instagram från vänner som vill prova eller som gärna ses och badar. Fick idén om att starta en vinterbadarklubb och kanske blir det så. Sånt fint sätt att umgås på! Återkommer om hur det blir. Oavsett har Isabel och jag bestämt att ses och bada snart igen!Vill också nämna min modiga Måni-vän Susanne som jag hade i åtanke inför helgens dopp. Hon vinterbadade för snart två år sedan men då stod jag bara bakom kameran och gömde mig. Förhoppningsvis blir det snart fler dopp även tillsammans med henne! <3 Bilderna hittar ni här: https://www.instagram.com/p/CLAJnvEpFfi/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D
Har ni några tips eller frågor så skriv, vill höra om ni kallbadar eller är sugna på att testa?


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page