top of page
Sök
  • hedvigwiklund

MÅNI Words - Erika

Mod lycka och skärgårdsvattnets helande kraft


Erika och hennes snart ettåriga son kom över på lunch en vårdag i April. Några timmar som bland annat innehöll inspirerande samtal om att våga lyssna inåt och gå sin egen väg.


Namn: Erika

Ålder: 42

Yrke: Kurator på familjecentral

Plats: Stockholm


Vem är du?

Jag är en nyfiken, engagerad och ambitiös socionom och en närvarande trebarnsmamma till barn i helt olika åldrar. Jag är dynamisk och har nära till mina känslor (är lättrörd). Jag är kreativ och älskar all typ av kultur med förkärlek till poesi. Jag äter vegetariskt och omger mig av mycket blommor och stenar. Jag har många fantastiska vänner och en stor familj.

Vad tycker du mest om hos dig själv?

Att jag är idérik, empatisk och omtänksam


Beskriv ditt favoritbad

Från min barndoms brygga i en vik ute på Värmdö i Stockholms skärgård. Helst sensommar, tidig kväll med lugnt vatten och solsken. Från stegen kastar jag mig bak på rygg så det plaskar rejält och sedan ligger jag där och flyter och tittar upp på molnen som rör sig med bara undervattensljudet i öronen. Det är harmoni.

Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Just nu är jag föräldraledig så det är promenader, sångstunder, lek och mycket matlagning, men annars fyller jag dagarna främst med föräldrasamtal, föräldragrupper och hembesöksprogram ihop med mina kollegor på Barnhälsovården. Jag har avslutat mitt eget företag SkapaKraft som erbjöd kreativt skapande verksamhet i ord och bild, men har kvar instagramkontot för att få utlopp för min kreativitet på något sätt.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Ett helt annat liv. Då levde jag ett klassiskt kärnfamiljsliv med man, två barn och hund. Jobbade på familjerätten och drev ett eget företag. Jag var även väldigt engagerad i klimatfrågor.

Jag skilde mig också för 5 år sedan och träffade kvinnan i mitt liv samma år. Hon är nu min fru och vi har ett gemensamt barn. Mina äldre barn bor med oss varannan vecka.

Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

God hälsa är för mig när kroppen och sinnet är i balans. Hälsan påverkas av sjukdomar eller yttre/inre omständigheter som skapar stress. För att må så bra som möjligt försöker jag röra på mig och fånga dagsljus varje dag, två dagar i veckan går jag på yoga för att verkligen stanna upp och fokusera på andningen. Det fungerar väldigt meditativt för mig och ger mig ny kraft. Jag brukar alltid försöka varva ner med en kopp te på kvällen, rött, grönt, krydd eller ört.


Vad är lycka för dig?

Att känna kärlek! Lyckan är ofta kopplad till relationer och små stunder av att känna kärlek, upprymdhet, samhörighet, glädje eller tacksamhet. Lycka kan vara en varm kram, att höra barnen skratta, se dem göra något ihop och vara sams. Lycka kan även vara att se utveckling, någon som kämpar och når sitt mål. Kan vara Ruben som stolt lyckas spatsera själv med gåvagnen men också en förälder som äntligen får ett förstahandskontrakt till sin familj alltså rent jobbrelaterat.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Tro på dig själv, våga ta det där steget, vad det än gäller. Ibland behöver en vara modig för att bli lycklig.

Jag skulle även vilja dela med mig av något som jag lärt mig den hårda vägen genom åren och det är att släppa på stoltheten och vara ödmjuk inför att allas upplevelser är olika. Var därför inte så tvärsäker på att du har rätt och anta inte så mycket. Kommunicera istället, fråga och bekräfta varandra. Jag gillar skarpt talesättet "to assume makes an ass of you and me".


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Mitt uppbrott och min nystart för 5 år sedan är en enorm livsresa jag genomgick. Att gå från tryggt kärnfamiljsliv, till ensam i syrrans 1:a och att sedan bli en del av HBTQI communityt, gifts mig med en kvinna och skapa en regnbågsfamilj. En resa till Rom med mina två äldre barn var viktig för att de skulle känna att jag prioriterade tid med dem och fortfarande fanns där för dem fastän jag lämnat deras pappa. Väldigt värdefullt!

Vilken semestertyp är du?

Jag är nog mest en havstyp. Jag älskar vågskvalp även om städer med rikt kulturliv också lockar och dagsvandringar på senare år fått mig att uppskatta vårt lands magiska natur, berg och skog. Jag är ingen äventyrare.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Jag älskar musik och variationen mellan olika genres. Spontant tänker jag "The one I love" med Ellen Krauss eftersom vi hade den på vårt bröllop och jag inte vill vara utan den.


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Oavsett boksmak, barn eller inte så tycker jag att alla ska sätta sig ned med "Historien om Bodri" av Hédi Fried som överlevde Förintelsen. Boken har starka, fina bilder av Stina Wirsén. I inledningen skriver Hédi att vi har alla ett val, vi kan välja det goda. Särskilt i dessa dagar är det en mycket viktig bok för stora och små.


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Solskyddsplagget Shade!! Väldigt bra för mig som lätt bränner axlarna.. Speciellt om jag SUP:ar

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page