top of page
IMG_7596 2_edited.jpg

MÅNI Words

Porträtt av kvinnor som inspirerar oss, som inte tvekar att dela sina intryck, erfarenheter, insikter och som alla älskar vattnets element.

Sök

I helgen blev det äntligen vinterbad för mig och min kära vän Isabel! Har verkligen tänkt på det länge, att jag borde testa fast jag inte har tillgång till en bastu hemma.

Kvinnorna som redan kallbadar nere vid bryggan där jag bor badar ju oavsett om de kan hoppa in i en varm bastu innan och efter.

Istället för att vänta och boka bastutid vid närliggande utomhusbad bestämde vi oss därför för att få det gjort - bada!Hälsofördelarna ska visst vara oändliga och några av dem kom faktiskt direkt. Det faktum att vi vågade oss i och att det dessutom kändes bättre än väntat fick endorfinerna i kroppen att rusa.

Ett tips är att inte tänka så mycket innan utan att lugnt bara göra det när man väl är på plats. Väl i vattnet är det viktigt att ta djupa andetag och lita på att kroppen hanterar kylan för det gör den.

Proffsen stannar i vattnet 2-3 minuter och även om mitt första bad bara varade några sekunder så känns det inte främmande att testa att vara i mycket längre nästa gång.Vi hade båda bytt om till badkläder och varma löst sittande kläder innan (som är lätta att ta av och på) och packat en vattentät kasse. Här kommer några tips på saker att ha med sig:

Badrock

Badlakan

Något att stå på, en liten handduk, en filt eller ett sittunderlag

Varma sockor

Vantar

Mössa

Termos med varm dryckEftersom vi badade med vantar och raggsockor är det bra att ha med extra att ta på sig direkt efter badet.

Känslan att komma upp ur fyra gradigt vatten och inte frysa är otrolig men viktigt att snabbt byta om och få i sig värmande te.Några hälsofördelar:

  • Halten av stresshormoner minskar

  • Immunförsvaret stärks

  • Sömnen blir bättre (när endorfinpåslaget och all pepp lagt sig blev jag så trött och sov riktigt gott när jag gick och la mig)

  • Förmågan att hantera stress och oro förbättrasJag fick många positiva kommentarer på instagram från vänner som vill prova eller som gärna ses och badar. Fick idén om att starta en vinterbadarklubb och kanske blir det så. Sånt fint sätt att umgås på! Återkommer om hur det blir. Oavsett har Isabel och jag bestämt att ses och bada snart igen!Vill också nämna min modiga Måni-vän Susanne som jag hade i åtanke inför helgens dopp. Hon vinterbadade för snart två år sedan men då stod jag bara bakom kameran och gömde mig. Förhoppningsvis blir det snart fler dopp även tillsammans med henne! <3 Bilderna hittar ni här: https://www.instagram.com/p/CLAJnvEpFfi/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D
Har ni några tips eller frågor så skriv, vill höra om ni kallbadar eller är sugna på att testa?


Mod lycka och skärgårdsvattnets helande kraft


Erika och hennes snart ettåriga son kom över på lunch en vårdag i April. Några timmar som bland annat innehöll inspirerande samtal om att våga lyssna inåt och gå sin egen väg.


Namn: Erika

Ålder: 42

Yrke: Kurator på familjecentral

Plats: Stockholm


Vem är du?

Jag är en nyfiken, engagerad och ambitiös socionom och en närvarande trebarnsmamma till barn i helt olika åldrar. Jag är dynamisk och har nära till mina känslor (är lättrörd). Jag är kreativ och älskar all typ av kultur med förkärlek till poesi. Jag äter vegetariskt och omger mig av mycket blommor och stenar. Jag har många fantastiska vänner och en stor familj.

Vad tycker du mest om hos dig själv?

Att jag är idérik, empatisk och omtänksam


Beskriv ditt favoritbad

Från min barndoms brygga i en vik ute på Värmdö i Stockholms skärgård. Helst sensommar, tidig kväll med lugnt vatten och solsken. Från stegen kastar jag mig bak på rygg så det plaskar rejält och sedan ligger jag där och flyter och tittar upp på molnen som rör sig med bara undervattensljudet i öronen. Det är harmoni.

Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Just nu är jag föräldraledig så det är promenader, sångstunder, lek och mycket matlagning, men annars fyller jag dagarna främst med föräldrasamtal, föräldragrupper och hembesöksprogram ihop med mina kollegor på Barnhälsovården. Jag har avslutat mitt eget företag SkapaKraft som erbjöd kreativt skapande verksamhet i ord och bild, men har kvar instagramkontot för att få utlopp för min kreativitet på något sätt.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Ett helt annat liv. Då levde jag ett klassiskt kärnfamiljsliv med man, två barn och hund. Jobbade på familjerätten och drev ett eget företag. Jag var även väldigt engagerad i klimatfrågor.

Jag skilde mig också för 5 år sedan och träffade kvinnan i mitt liv samma år. Hon är nu min fru och vi har ett gemensamt barn. Mina äldre barn bor med oss varannan vecka.

Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

God hälsa är för mig när kroppen och sinnet är i balans. Hälsan påverkas av sjukdomar eller yttre/inre omständigheter som skapar stress. För att må så bra som möjligt försöker jag röra på mig och fånga dagsljus varje dag, två dagar i veckan går jag på yoga för att verkligen stanna upp och fokusera på andningen. Det fungerar väldigt meditativt för mig och ger mig ny kraft. Jag brukar alltid försöka varva ner med en kopp te på kvällen, rött, grönt, krydd eller ört.


Vad är lycka för dig?

Att känna kärlek! Lyckan är ofta kopplad till relationer och små stunder av att känna kärlek, upprymdhet, samhörighet, glädje eller tacksamhet. Lycka kan vara en varm kram, att höra barnen skratta, se dem göra något ihop och vara sams. Lycka kan även vara att se utveckling, någon som kämpar och når sitt mål. Kan vara Ruben som stolt lyckas spatsera själv med gåvagnen men också en förälder som äntligen får ett förstahandskontrakt till sin familj alltså rent jobbrelaterat.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Tro på dig själv, våga ta det där steget, vad det än gäller. Ibland behöver en vara modig för att bli lycklig.

Jag skulle även vilja dela med mig av något som jag lärt mig den hårda vägen genom åren och det är att släppa på stoltheten och vara ödmjuk inför att allas upplevelser är olika. Var därför inte så tvärsäker på att du har rätt och anta inte så mycket. Kommunicera istället, fråga och bekräfta varandra. Jag gillar skarpt talesättet "to assume makes an ass of you and me".


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Mitt uppbrott och min nystart för 5 år sedan är en enorm livsresa jag genomgick. Att gå från tryggt kärnfamiljsliv, till ensam i syrrans 1:a och att sedan bli en del av HBTQI communityt, gifts mig med en kvinna och skapa en regnbågsfamilj. En resa till Rom med mina två äldre barn var viktig för att de skulle känna att jag prioriterade tid med dem och fortfarande fanns där för dem fastän jag lämnat deras pappa. Väldigt värdefullt!

Vilken semestertyp är du?

Jag är nog mest en havstyp. Jag älskar vågskvalp även om städer med rikt kulturliv också lockar och dagsvandringar på senare år fått mig att uppskatta vårt lands magiska natur, berg och skog. Jag är ingen äventyrare.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Jag älskar musik och variationen mellan olika genres. Spontant tänker jag "The one I love" med Ellen Krauss eftersom vi hade den på vårt bröllop och jag inte vill vara utan den.


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Oavsett boksmak, barn eller inte så tycker jag att alla ska sätta sig ned med "Historien om Bodri" av Hédi Fried som överlevde Förintelsen. Boken har starka, fina bilder av Stina Wirsén. I inledningen skriver Hédi att vi har alla ett val, vi kan välja det goda. Särskilt i dessa dagar är det en mycket viktig bok för stora och små.


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Solskyddsplagget Shade!! Väldigt bra för mig som lätt bränner axlarna.. Speciellt om jag SUP:ar


Namn: Johanna Mix

Ålder: 41

Yrke: VD

Plats: Stockholm


Hur beskriver du dig själv?

Jag är mamma, från Nacka…40 plus, känner mig tuff. Skämt åsido, det enda jag vet är att ju äldre jag blir, desto mindre säker blir jag. 😊 som person är jag djupt engagerad i min familj, mitt jobb och blir en dålig människa om jag inte får träna. Jag har alltid jobbat med människor och varit i ledningsposition sedan mer än 15 år tillbaka – jag älskar att se människor och verksamheter utvecklas. Energi får jag dock framför allt i självsamhet.Vad tycker du mest om hos dig själv?

Min grundmurade tro på andra människor och att allt ordnar sig till slut samt min förmåga att vara sårbar och stark samtidigt i alla de roller jag har och tar i mitt liv.


Beskriv ditt favoritbad (när var hur)

Det bästa badet är absolut en sensommarkväll i augusti på min älskade ö Gotland. När nästan alla åkt hem, havet är varmt och solen gör vattnet guldfärgat av ljuset.Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag brukar säga att mina passioner är för min familj, för mitt jobb, för träning och personlig utveckling. Jag fyller mina dagar med de människor som jag älskar, med att supportera min dotter i skolan, med hennes dans och cheerleading, jobbar såklart ganska mycket (och älskar det!) träffar min kille, min mamma, systrar med familjer, vänner eller lyfter tungt på den lokala träningsstudion.


Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Det är en enorm skillnad om jag jämför. Våren 2017 var jag nyskild, ledsen och hade just flyttat till en ny lägenhet. Kände en enorm skuld gentemot barnen, sorg över en familjedröm som inte gick att hålla ihop och rädd att jag aldrig skulle hitta kärleken igen. Men oj vad bra det blev! Idag har jag en bättre relation till min exman än i äktenskapet, känner mig som mig själv på riktigt och mår bättre än någonsin. Dessutom har jag precis köpt hus med min pojkvän där vi bygger en bonusfamilj med fyra barn!


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Lyssna inåt och sätt gränser, hela tiden och om och om igen. Det är svårt, speciellt för kvinnor, som är fostrade att finnas där för alla andra och i sista hand sig själv. Jag har spenderat de senaste fem åren med att hitta min egen röst och förstå vad jag mår bra av. Jag mår bra av att vara själv eller i mindre sammanhang. Att träna, lyssna på tystnaden, vara i skogen. Jag vill ha tid att fokusera på en person i taget och vara autentisk i alla mina relationer. Det får mig att må bra!

Vad är lycka för dig?

Att jag och min familj får vara friska och att vi skapar tid för att vara med varandra.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Kärlek, systerskap, kraft, medkänsla. Jag vet hur sanslöst tröttsamt det är att kämpa för att bara få vara den du är, i en värld skapad av män, för män. Jag hoppas att vi är på en annan plats när mina barn är vuxna.


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Om jag ska tala om en bokstavlig resa så skulle jag säga resan till Sydafrika 2018. Framför allt safarin i Krugerparken var nära på en religiös upplevelse. Att få komma så nära det vilda djurlivet och se alla de djur jag fick se, det är något jag aldrig kommer att glömma. En helt magisk resa, som jag rekommenderar alla. Får jag möjlighet ska jag åka dit igen när barnen blivit tillräckligt stora.


Din viktigaste resa:

Den viktigaste livsresan är den jag gjort med mig själv. När jag var gravid påbörjade jag den, så jag har min dotter Alva att tacka för den. Jag började gå i terapi då, för nästan 12 år sen och det har varit en tuff, livsomvälvande resa där jag vänt ut och in på barndom, relationer, självuppfattning, destruktiva beteenden och mönster. Konsekvenserna har varit många svåra livsavgörande beslut, men i slutändan har jag hittat mig själv och min egen röst och det har varit värt varenda krona, minut och tår.


Vilken semester typ är du? stad, hav, natur, äventyr?

Jag har flera favoritsemestrar! Jag åker gärna skidor i svenska fjällen, jag tycker om att vandra i norra Sverige, jag älskar att vara i solen i Sydeuropa och jag åker gärna till storstad och konsumerar kultur och god mat 😊 Men mest är jag ju på Gotland där min familj har hus och gärna samlas i storfamiljsformat på jular och somrar…


Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Jag e (Vierge Moderne) med Molly Sandén


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Billow Baddräkt Rost

1
2
bottom of page