IMG_7596 2_edited.jpg

MÅNI Words

Porträtt av kvinnor som inspirerar oss, som inte tvekar att dela sina intryck, erfarenheter, insikter och som alla älskar vattnets element.

Sök

Mod lycka och skärgårdsvattnets helande kraft


Erika och hennes snart ettåriga son kom över på lunch en vårdag i April. Några timmar som bland annat innehöll inspirerande samtal om att våga lyssna inåt och gå sin egen väg.


Namn: Erika

Ålder: 42

Yrke: Kurator på familjecentral

Plats: Stockholm


Vem är du?

Jag är en nyfiken, engagerad och ambitiös socionom och en närvarande trebarnsmamma till barn i helt olika åldrar. Jag är dynamisk och har nära till mina känslor (är lättrörd). Jag är kreativ och älskar all typ av kultur med förkärlek till poesi. Jag äter vegetariskt och omger mig av mycket blommor och stenar. Jag har många fantastiska vänner och en stor familj.

Vad tycker du mest om hos dig själv?

Att jag är idérik, empatisk och omtänksam


Beskriv ditt favoritbad

Från min barndoms brygga i en vik ute på Värmdö i Stockholms skärgård. Helst sensommar, tidig kväll med lugnt vatten och solsken. Från stegen kastar jag mig bak på rygg så det plaskar rejält och sedan ligger jag där och flyter och tittar upp på molnen som rör sig med bara undervattensljudet i öronen. Det är harmoni.

Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Just nu är jag föräldraledig så det är promenader, sångstunder, lek och mycket matlagning, men annars fyller jag dagarna främst med föräldrasamtal, föräldragrupper och hembesöksprogram ihop med mina kollegor på Barnhälsovården. Jag har avslutat mitt eget företag SkapaKraft som erbjöd kreativt skapande verksamhet i ord och bild, men har kvar instagramkontot för att få utlopp för min kreativitet på något sätt.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Ett helt annat liv. Då levde jag ett klassiskt kärnfamiljsliv med man, två barn och hund. Jobbade på familjerätten och drev ett eget företag. Jag var även väldigt engagerad i klimatfrågor.

Jag skilde mig också för 5 år sedan och träffade kvinnan i mitt liv samma år. Hon är nu min fru och vi har ett gemensamt barn. Mina äldre barn bor med oss varannan vecka.

Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

God hälsa är för mig när kroppen och sinnet är i balans. Hälsan påverkas av sjukdomar eller yttre/inre omständigheter som skapar stress. För att må så bra som möjligt försöker jag röra på mig och fånga dagsljus varje dag, två dagar i veckan går jag på yoga för att verkligen stanna upp och fokusera på andningen. Det fungerar väldigt meditativt för mig och ger mig ny kraft. Jag brukar alltid försöka varva ner med en kopp te på kvällen, rött, grönt, krydd eller ört.


Vad är lycka för dig?

Att känna kärlek! Lyckan är ofta kopplad till relationer och små stunder av att känna kärlek, upprymdhet, samhörighet, glädje eller tacksamhet. Lycka kan vara en varm kram, att höra barnen skratta, se dem göra något ihop och vara sams. Lycka kan även vara att se utveckling, någon som kämpar och når sitt mål. Kan vara Ruben som stolt lyckas spatsera själv med gåvagnen men också en förälder som äntligen får ett förstahandskontrakt till sin familj alltså rent jobbrelaterat.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Tro på dig själv, våga ta det där steget, vad det än gäller. Ibland behöver en vara modig för att bli lycklig.

Jag skulle även vilja dela med mig av något som jag lärt mig den hårda vägen genom åren och det är att släppa på stoltheten och vara ödmjuk inför att allas upplevelser är olika. Var därför inte så tvärsäker på att du har rätt och anta inte så mycket. Kommunicera istället, fråga och bekräfta varandra. Jag gillar skarpt talesättet "to assume makes an ass of you and me".


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Mitt uppbrott och min nystart för 5 år sedan är en enorm livsresa jag genomgick. Att gå från tryggt kärnfamiljsliv, till ensam i syrrans 1:a och att sedan bli en del av HBTQI communityt, gifts mig med en kvinna och skapa en regnbågsfamilj. En resa till Rom med mina två äldre barn var viktig för att de skulle känna att jag prioriterade tid med dem och fortfarande fanns där för dem fastän jag lämnat deras pappa. Väldigt värdefullt!

Vilken semestertyp är du?

Jag är nog mest en havstyp. Jag älskar vågskvalp även om städer med rikt kulturliv också lockar och dagsvandringar på senare år fått mig att uppskatta vårt lands magiska natur, berg och skog. Jag är ingen äventyrare.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Jag älskar musik och variationen mellan olika genres. Spontant tänker jag "The one I love" med Ellen Krauss eftersom vi hade den på vårt bröllop och jag inte vill vara utan den.


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Oavsett boksmak, barn eller inte så tycker jag att alla ska sätta sig ned med "Historien om Bodri" av Hédi Fried som överlevde Förintelsen. Boken har starka, fina bilder av Stina Wirsén. I inledningen skriver Hédi att vi har alla ett val, vi kan välja det goda. Särskilt i dessa dagar är det en mycket viktig bok för stora och små.


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Solskyddsplagget Shade!! Väldigt bra för mig som lätt bränner axlarna.. Speciellt om jag SUP:ar


Namn: Johanna Mix

Ålder: 41

Yrke: VD

Plats: Stockholm


Hur beskriver du dig själv?

Jag är mamma, från Nacka…40 plus, känner mig tuff. Skämt åsido, det enda jag vet är att ju äldre jag blir, desto mindre säker blir jag. 😊 som person är jag djupt engagerad i min familj, mitt jobb och blir en dålig människa om jag inte får träna. Jag har alltid jobbat med människor och varit i ledningsposition sedan mer än 15 år tillbaka – jag älskar att se människor och verksamheter utvecklas. Energi får jag dock framför allt i självsamhet.Vad tycker du mest om hos dig själv?

Min grundmurade tro på andra människor och att allt ordnar sig till slut samt min förmåga att vara sårbar och stark samtidigt i alla de roller jag har och tar i mitt liv.


Beskriv ditt favoritbad (när var hur)

Det bästa badet är absolut en sensommarkväll i augusti på min älskade ö Gotland. När nästan alla åkt hem, havet är varmt och solen gör vattnet guldfärgat av ljuset.Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag brukar säga att mina passioner är för min familj, för mitt jobb, för träning och personlig utveckling. Jag fyller mina dagar med de människor som jag älskar, med att supportera min dotter i skolan, med hennes dans och cheerleading, jobbar såklart ganska mycket (och älskar det!) träffar min kille, min mamma, systrar med familjer, vänner eller lyfter tungt på den lokala träningsstudion.


Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Det är en enorm skillnad om jag jämför. Våren 2017 var jag nyskild, ledsen och hade just flyttat till en ny lägenhet. Kände en enorm skuld gentemot barnen, sorg över en familjedröm som inte gick att hålla ihop och rädd att jag aldrig skulle hitta kärleken igen. Men oj vad bra det blev! Idag har jag en bättre relation till min exman än i äktenskapet, känner mig som mig själv på riktigt och mår bättre än någonsin. Dessutom har jag precis köpt hus med min pojkvän där vi bygger en bonusfamilj med fyra barn!


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Lyssna inåt och sätt gränser, hela tiden och om och om igen. Det är svårt, speciellt för kvinnor, som är fostrade att finnas där för alla andra och i sista hand sig själv. Jag har spenderat de senaste fem åren med att hitta min egen röst och förstå vad jag mår bra av. Jag mår bra av att vara själv eller i mindre sammanhang. Att träna, lyssna på tystnaden, vara i skogen. Jag vill ha tid att fokusera på en person i taget och vara autentisk i alla mina relationer. Det får mig att må bra!

Vad är lycka för dig?

Att jag och min familj får vara friska och att vi skapar tid för att vara med varandra.


Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Kärlek, systerskap, kraft, medkänsla. Jag vet hur sanslöst tröttsamt det är att kämpa för att bara få vara den du är, i en värld skapad av män, för män. Jag hoppas att vi är på en annan plats när mina barn är vuxna.


Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Om jag ska tala om en bokstavlig resa så skulle jag säga resan till Sydafrika 2018. Framför allt safarin i Krugerparken var nära på en religiös upplevelse. Att få komma så nära det vilda djurlivet och se alla de djur jag fick se, det är något jag aldrig kommer att glömma. En helt magisk resa, som jag rekommenderar alla. Får jag möjlighet ska jag åka dit igen när barnen blivit tillräckligt stora.


Din viktigaste resa:

Den viktigaste livsresan är den jag gjort med mig själv. När jag var gravid påbörjade jag den, så jag har min dotter Alva att tacka för den. Jag började gå i terapi då, för nästan 12 år sen och det har varit en tuff, livsomvälvande resa där jag vänt ut och in på barndom, relationer, självuppfattning, destruktiva beteenden och mönster. Konsekvenserna har varit många svåra livsavgörande beslut, men i slutändan har jag hittat mig själv och min egen röst och det har varit värt varenda krona, minut och tår.


Vilken semester typ är du? stad, hav, natur, äventyr?

Jag har flera favoritsemestrar! Jag åker gärna skidor i svenska fjällen, jag tycker om att vandra i norra Sverige, jag älskar att vara i solen i Sydeuropa och jag åker gärna till storstad och konsumerar kultur och god mat 😊 Men mest är jag ju på Gotland där min familj har hus och gärna samlas i storfamiljsformat på jular och somrar…


Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Jag e (Vierge Moderne) med Molly Sandén


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Billow Baddräkt Rost

Surf jämlikhet livet och hälsan

Vi fick chans att prata med Henriette, en kvinna som tidigt gjorde intryck på oss med sitt spontana sätt och sin hunger på livet. Hon lär oss att inget är omöjligt. Det kanske bara blir lite annorlunda jämfört med den ursprungliga planen.


Namn: Henriette B Holstad

Ålder: 36

Yrke: Konsult

Plats: Lissabon, Portugal

Instagram: @henniebh


Vem är du?

Normalt (när jag inte är 37 veckor gravid) full av energi och som oftast glad, äventyrlig, alltid lite sökande efter nästa grej/upplevelse/ hinder som måste överkommas. Sen kan man ju erkänna att jag kan vara rätt otålig och rastlös. Är i mitt bästa element när jag både får använda hjärnan till att lösa komplexa problem och kombinera det med att skapa nya fysiska eller digitala miljön eller upplevelser.


Om någon säger att något inte är möjligt eller mycket svårt, som att bestämma sig för att flytta till USA eller packa ihop och flytta till Portugal 7.5 månader gravid utan ett expat kontrakt, då är det som regel inget annat jag hellre vill göra.Vad tycker du mest om hos dig själv?

Att jag som regel får till det jag bestämt mig för eller satt som mål att jag vill göra. Det kanske inte alltid är enligt tidslinjen jag hoppades på eller exakt enligt den initiala planen, men 9 av 10 gånger så uppnår jag det stora huvudsakliga målet jag föresatt mig.


Beskriv ditt favoritbad

Mitt favorit bad sker sen morgon på vårt landställe i Norge under semestern, precis innan en sen och lång frukost. Däremot så sker min favorit vattenaktivitet på en av mina många surfbrädor, gärna tidig morgon antigen i San Francisco, Santa Cruz eller Oahu på Hawaii. Jag hoppas på att lägga till Fonte da Telha 10 min från vårt nya hus i Portugal på den favoritlistan så snart lill-tjejen joinar oss.Vad fyller du dina dagar och ditt liv med?

Jag är lite av en allt eller inget människa. När jag väl gör något går jag rätt mycket upp i det. När jag inte jobbar blir det mycket surf, natur och camping. Bästa är när jag får kombinera en campingtur med surf tillsammans med min man och våra kompisar. Det har blivit mycket mer fokus på lokala äventyr under dom senaste 2 åren både på grund av pandemin och för att skona klimatet.


Det blir mycket resandet i mitt jobb i PwC’s Experience Consulting team, som så klart är jättekul både jobbmässigt och för att jag får möjlighet att uppleva storstäder som NYC, LA, Miami och Chicago. Resandet i jobbet gör dock att det känns viktigt för kropp, själ och klimatet att äventyra lokalt i norra Kalifornien när jag är hemma. Nu när vi har flyttat ’hem’ till Europa, hoppas jag att det blir mer tågresande med jobbet när jag är klar med föräldraledigheten. Jag är sjukt taggad på att utforska och äventyra i Portugal.Hur ser ditt liv ut idag jämfört med fem år sedan?

Så himla mycket har förändrats på fem år! För fem år sedan hade jag precis realiserat drömmen om att flytta tillbaka till San Fransisco, jobba där och bo någonstans jag kunde surfa i vardagen och inte bara på semester. Jag var en rätt usel surfare då.. men det var något med vattnet, vågorna och kontakten med naturen som hjälpte mig hitta tillbaka till mitt sanna jag! Precis innan jag flyttade träffade jag min man på Bali där jag var på surfsemester med mina tjejkompisar. Så ja, det var en mycket mer carefree-the-world-is-my-oyster typ av variant av mig själv för 5 år sedan, fast de sidorna finns absolut kvar. Idag är jag nog en mer hälsosam, mer stabil, miljövänlig variant av mig själv.


Vad är hälsa för dig och vad är ditt främsta råd för att må bra?

Jag surfar, gör yoga (mest för att jag kan surfa mer) och tvingar mig själv och min man att på riktigt prata om känslor med jämna mellanrum. För mig är mental hälsa minst lika viktigt som fysisk hälsa och den måste underhållas på samma sätt som våra fysiska kroppar. Det är så mycket lättare att hantera svåra saker som naturligt händer i livet om den mentala hälsan också underhålls regelbundet. Surfen ger mig mycket både fysiskt och mentalt men det är inte alltid tillräckligt. Under tuffare perioder har jag också tagit hjälp av psykolog.

Vad är lycka för dig?

När jag känner mig kreativ, fri, kan vara spontan, har en aha-upplevelse och när jag får problemlösa.Vad vill du dela med dig av till andra kvinnor?

Fuck the patriarchy - det kanske är klyschigt eller anses oprofessionellt att vara så direkt men jag är så trött på de orealistiska krav som sätts på kvinnor både explicit och implicit. Det händer lika mycket i Sverige och Skandinavien som i andra länder även om det utspelar ut sig på väldigt olika sätt. Det är helt orimligt att vi ska jonglera allt, samtidigt som vi är glada, tillmötesgående, icke- hotande varelser men som måste ’tuffa till sig’ och ta plats i professionella sammanhang. Det är dags att kvinnor på lika villkor som män värdesätts för de kvaliteter, perspektiv och annorlunda sätta att tänka/lösa problem på som vi förtjänar. Så mitt budskap till alla kvinnor är, känn till dina personliga styrkor (skit samma om det skrämde vettet ur en man eller person vid någon tidpunkt eller gjorde en annan kvinna eller person brydd) använd dom och lita på din intuition - fuck the rest! Slutligen låt oss lyfta varandra och särskilt kvinnor eller icke-binära som inte får tilldelad samma plats som dig själv.Berätta om en resa som gjort stort intryck på dig?

Resor är lite av min livselixir så det är så svårt att välja en. Det får bli min mini-livsresa under USA åren. USA är ett otroligt spännande land på så himla många sätt. Framför allt för att det är så mycket mer diversifierat än till exempel skandinaviska länder. Det finns en mycket större tolerans (om man bortser från den politiska shitshowen som utspelat sig dom senaste 50+ åren i US) för olikheter. Det vill säga olikheter i kultur, sätt att leva på, vad man gillar, hur man klär sig, vad man har för utbildning etcetera.


Personliga preferenser står centralt i det amerikanska samhället. Det har varit mycket personligt befriande att inte behöva ticka dom typisk skandinaviska boxarna ett tag och varit helt fri från jantelagen. Samtidigt kan jag inte undlåta att poängtera att USA är ett djupt icke-fungerande samhälle om inte du är relativt välbärgad eller har en bra inkomst. Det har varit enormt befriande för mig personligen att bo i USA, men det har också varit en mycket stark påminnelse om de saker i det skandinaviska samhället som fungerar enastående (vården, politiska systemet, utbildning, konsumentlagar och lagstiftning i allmänhet och dom absolut flesta myndigheter).


Jag anser mig själv vara en tvättäkta Skandinav (jag är norska men med många år boende i Sverige och en stor kärlek till Stockholm) - jag brukar säga att jag är som mest norsk när jag inte bor i Norge. Det kommer nog alltid vara sant till stor del och jag känner mig lyckligt lottad som har privilegiet att kunna välja att bo utomlands men att ha växt upp med skandinaviska värderingar, utbildning, människosyn och perspektiv.

Tiden i USA har verkligen hjälpt mig att bättre sätta ord på vad för samhället jag vill vara en del av, hur vi tar hand om varandra som medmänniskor men också exponerat mig för ett helt annat mångfald än vad Skandinavien kan erbjuda.
Vilken semestertyp är du?

Hav + kultur, behöver inte vara storstadskultur men det kan heller inte vara resort och beach enbart. Det blir för tråkigt. Jag vill äta lokal mat, möta människor man annars inte möter och sen surfa lite på det. Mitt Senaste favorit resmål som tickar alla dessa är Oaxaca City + Puerto Escondido, Mexico.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Florence and the Machine - You’ve got the Love


Ge oss ett boktips, vad får vi inte missa att läsa?

Rodham, Curtis Sittenfeld (den ultimata korsningen av verklighet och fiction som rör temat närmast mitt hjärta: feminism)


Vilket MÅNI plagg tycker du bäst om?

Shade Rashguard/solskyddströja i grön! Det finns inte många smickrande rashguards för kvinnor på marknaden- men Shade tickar alla boxar för mig. Den sitter på plats under hela surfen, har jättesnygga axlar (mina överarmar är rätt biffiga och jag älskar hur designen visar musklerna men på ett feminint sätt) och sist men inte minst så fastnar inte vaxet i tyget.